ABBA

Sveriges bästa popgrupp

ABBA var som beskrivet enligt många, Sveriges bästa popgrupp, och de tog hela världen med storm. De bestod av fyra stycken gruppmedlemmar och började ge ut musik under år 1972. Två personer i denna grupp var dessutom gifta med varandra. Och det var Agneta Fältskog och Björn Ulvaeus. Benny Andersson och Anni-Frid (Frida) Lyngstad var de andra medlemmarna.Namnet ABBA kom till av medlemmarnas initialer.

Genombrott

Gruppens genombrott var 1973 i Melodifestivalen, de deltog då med sina förnamn tillsammans med låten Ring Ring (bara du slog en signal). Trots att de kom trea så öppnade många ögonen för de, och deras singel låt toppetta i Sverige. De började turnera utomlands och alla verkligen älskade dem. 1974 deltog de under namnet ABBA i Eurovision song contest och vann med låten Waterloo. Det var också Sveriges första vinst, samt att det utgjorde deras enormt stora karriär internationellt.  Det tog däremot ytterligare ungefär 1,5år innan de gjorde nästa hit som blev SOS.

Genombrott

Splittrades

Så småningom så splittrades gruppen under år 1982, vilket var väldigt tråkigt, men de började köra på sina solo karriärer istället. År 1979 och 1981 så brast medlemmarnas äktenskap, och kanske kan det ha varit en anledning?

ABBA och dess succé lever vidare än idag, många lyssnar på deras album och de används även i filmer exempelvis Mamma Mia.  ABBA har även gjort en semidokumentär film som heter ABBA – The movie. ABBA var dessutom en av pionjärerna när det kommer till musikvideor.  De spelade in musik på fler språk än på svenska och engelska också, exempelvis spanska. De var otroligt skickliga, och har och hade röster som var underbara att lyssna på.

Jag blev väldigt ledsen när de slutade med gruppen, men vi i Sverige kan vara otroligt stolta över att ha så skickliga artister som ABBA. De var en av de som satte mer eller mindre Sverige på kartan. Många i andra länder älskar nordiska, speciellt svenska personer just på grund av bland annat ABBA. De var och är fortfarande en stor förebild för många och inte bara i Sverige. Det var en total succé!Om ni inte har tittat på filmerna så tycker jag definitivt att ni ska göra det, de är riktigt bra, och väl underhållande. Det kan jag lova er.  Det finns en fotobok av ABBA som kan vara någonting intressant att titta i, väldigt fina bilder också.  Jag vet inte om många har hört talas om den, men här finns den i alla fall.  ABBA hade en återförening inStockholm 2016 för Mamma Mia.

ABBA

Diskografi

Ring ring – 1973

Waterloo – 1974

ABBA – 1975

Arrival – 1976

The album – 1977

Voulez-Vous – 1979

Super trouper – 1980

The visitors – 1981

Filmografi

ABBA – The Movie 1977

ABBA – In Consert 1980

ABBA Gold – 1992

More ABBA gold – 1993

ABBA – The definitive Collection – 2004

ABBA – The last video ever – 2004

Mamma Mia – 2011

Att ABBA var ett av Sveriges mest framgångsrikaste musikgrupper råder det inget tvivel om. Även om de hade sin storhetstid under 70-talet så kan man höra deras musik än idag samt att även några av deras musikaler fortfarande spelas runt om i världen. Som ni ser här ovan så producerades filmen Mamma Mia, baserat på Abbas musik, så sent som 2011.