Ace of Base

Denna musikgrupp härstammar ifrån Sverige eller närmare bestämt Göteborg. De som bildade gruppen var ett par systrar, de inkluderade även sin bror i sin nystartade grupp samt en utomstående vän, denna nystartade grupp fick där och då namnet Tech Noir årtalet 1987. De fyra originalmedlemmarna heter Jenny, Jonas samt Malin Berggren och även så var Ulf Ekberg med i gruppen. Gruppens stora genombrott skedde årtalet 1993 och deras internationella framgångsrika karriär varade i ungefärligen tio år. Nu på senare tid så har även två stycken av de fyra originalen lämnat gruppen, de som gjorde detta är systrarna. De ersattes utav två nya sångerskor.

Det album som låg bakom deras internationella karriär är Happy Nation, det var deras debutalbum och släpptes året 1992. Mellan succéåret 1993 fram till och med året 2002 så släppte gruppen hela fyra stycken album de producerat i studio. Dessa fyra album såldes ungefärligen 40 miljoner gånger internationellt. Detta gör att gruppen hamnar efter endast Roxette samt vårt kära ABBA som den tredje i ordningen bland de största grupperna som Sverige haft.

Ace of Base

Ace of Base har även ett rekord i Guinness Rekordbok inom kategorin med de mest sålda debutalbumen. Detta rekord ligger på hela 23 miljoner album sålda för deras skiva Happy Nation. Dessutom så har gruppen legat på den första platsen på både Billboards singel- samt albumlista i det imponerande antalet på sex hela veckor. Detta uppnådde bandet med låten The Sign från albumet Happy Nation. Bandet och deras musik har varit nominerade till samt vunnit ett antal priser. De har bland annat varit nominerade som eventuella vinnare av Grammy Awards samt så vann de två Billboard Awards och ytterligare två stycken American Music Awards. Dessutom så sätter Ace of Bace ännu ett rekord med sitt debutalbum Happy Nation då det är det första debutalbumet någonsin som har lyckats med att få upp tre av sina låtar på den allra högsta platsen på Billboard listan.

Diskografi

Ace of Base har släppt hela åtta album och alla dessa plattor har blivit producerade av samma företag, Playground. Albumen har producerats mellan årtalet 1992 till och med det senaste som släpptes året 2015. Happy Nation var debutalbumet och det släpptes år 1992, sedan släppte de albumet The Bridge tre år senare och tre år efter det släpptes två stycken album Flowers samt Cruel Summer. År 1999 endast ett år efter dubbel släppen så kom de ut med ännu ett nytt album som kallades Singles of the 90’s. Sedan dröjde det tre år tills släppet av skivan Da Capo. Inom detta decennium har de endast släppt två album, det ena släpptes årtalet 2010 och heter The Golden Ratio. Det senaste albumet släpptes enbart för fyra år sedan och heter Hidden Gems.

Förutom album så har denna grupp släppt många singlar genom sina år som aktivt band. De har lyckats med att släppa 18 singlar på enbart 10 år, mellan årtalen 1992 till och med 2002. Enligt Spotify så är deras populäraste låt “All That She Wants” med det imponerande antalet på 132 028 496 lyssningar.