Bandet Europe

Under 80 och 90-talet fanns det ett svenskt band som hela tiden stack ut lite extra alla fall för de som föredrog att lyssna på hårdrock framför annan musik. Förstås var just det här bandet så pass bra med många hitlåtar under åren att även de som kanske egentligen inte föredrog att lyssna på hårdrock valde att lyssna på deras musik ändå, bandet är inga mindre än Europe. Att bandet har haft stor succé genom åren har nog ingen missat med låtar som The Final Countdown, Seven Doors Hotel och Carrie men hur många vet egentligen hur allt startade och hur de faktiskt blev så pass populära som de sedan blev?

Från Forse till Europe

Från Forse till Europe

1978 bestämde sig sångaren Joey Tempest och sångaren/basisten John Norum att det var dags att bilda ett band. De behövde såklart några fler medlemmar i bandet så att det skulle kännas som att det var på riktigt och valde därför att bilda bandet forse tillsammans med Peter Olsson som var basist och Tony Reno som var en stor talang bakom trummorna. Livet som basist i forse blev tyvärr inte så långvarigt för Olsson som redan 1981 bestämde sig för att han ville göra något annat än att vara basist i bandet så han valde där med att lämna forse.

Efter att Olsson hade lämnat bandet så var forse såklart i behov av en ny medlem och det visade sig att det inte skulle dröja speciellt länge alls förrän de hade hittat en riktigt talangfull ersättare nämligen John Levén vilket innebar att forse kunde spela vidare.  I början hade bandet främst spelningar på fester men de ville förstås ha ut något mer av musiken. 1982 valde de därför att byta namn från forse till Europe vilket skulle visa sig var en smart idé. Samma år som de valde att byta namn till Europe så vann de nämligen den stora musiktävlingen rock-SM och vilken glädje det skulle visa sig vara för första priset var nämligen ett skivkontrakt.

Efter att de vunnit rock-SM började de spela in sitt första album. Albumet släpptes året efter att de vunnit tävlingen och de valde att döpa albumet till Europe. Det skulle visa sig gå mycket bra för bandet för naturligtvis köpte folk deras album. Det visade sig gå så pass bra för bandet att de efter sitt första skivsläpp fick kontrakt i Japan. De valde sedan att gå ut på turné så att folk skulle få chansen att höra deras musik live där de hade sin sista spelning på gröna lund. Sedan dess har det gått bra för bandet och många av deras låtar har blivit otroligt populära genom åren.

1992 valde bandet att ha ett uppehåll vilket varade fram till 2004 (de hade 1999 även en tillfällig återförening med en spelning på nyårsafton) med deras första spelning på den populära rockfestivalen Sweden rockfestival. Bandet är än idag aktiva och släpper med jämna mellanrum ny musik som uppskattas av många. 2017 släppte de deras elfte album som fick namnet Walk the Earth.