Eurovision Song Contest – juvelen av tävlingar

Eurovision Song Contest som jag nämnt tidigare, visste du att Sverige vunnit hela sex gånger och att de därmed placeras på listan över länder som vunnit flest segrar. Irland ligger dock i topp ännu. Men det är inte bara segrar vi kammat hem utan många framstående placeringar utöver dem också. För varje gång ett land vinner så kommer följande tävling vara där året efter.

Eurovision Song Contest - juvelen av tävlingar

Sveriges framgångar

Det första svenska bidraget som någonsin vann Eurovision Song Contest var ABBA med Waterloo 1974. Sången blev en enorm hit och banade väg för kommande svenska succér. ABBA fick upp ögonen för svensk musik, inte bara runt Europa utan över hela världen. Tio år efter första svenska segern så var det dags igen, även denna gång genom en grupp, de tre bröderna Louis, Richard och Per Herrey. Med sin glada poplåt Diggi loo diggi ley tog Herrey publiken med storm iförd sina gyllene skor. På tal om storm så var det just en sån som Carola Häggkvist vann med 1991 när hon framförde Fångad av en stormvind uppbackad av en kraftigt blåsande fläkt. Charlotte Nilsson (Perelli) vann 1999 med Take me to your heaven, enn upptempolåt som belönades med 12 poäng (högsta poängen) från fyra länder; Norge, Storbritannien, Malta och Bosnien-Hercegovina. Det årets final hölls i Jerusalem, Israel. 1999 var också första året sedan 1970-talet som artisterna fick välja vilket språk de skulle framföra sitt bidrag på. Charlotte Nilsson valde då alltså att sjunga på engelska. Hon har senare i intervjuer berättat att hon först inte gillade låten alls utan när hon hörde den första gången så tänkte hon “vilken skitlåt”. Känslan för låten ändrades dock och hon gick alltså så långt som till seger.

Danny bytte låt och blev tvåa

2012 var det dags för svensk seger ännu en gång, då var det Loreen med den kraftfulla Euphoria som vann. Loreen tog sig vidare direkt till finalen efter den första deltävlingen som gick i Växjö. I finalen tog hon hem flest röster från såväl allmänheten som juryn och vann. Tvåa i tävlingen blev Danny Saucedo som faktiskt först hade blivit erbjuden låten Euphoria. Han valde istället Amazing och det framträdande han gjorde i Melodifestivalen uppskattas ha kostat runt en halv miljon kronor. Euphoria spreds världen över och bland annat så uppmärksammade den populäre kändisbloggaren i USA, Perez Hilton, Loreens låt. Han skrev på sin blogg “Euphoria is a big title to live up to, but thankfully Swedish pop star Loreen song is euphoric indeed!”. Senast Sverige stod som segrare var 2015 med Måns Zelmerlöw och hans starka låt Heroes. Man kan vinna på Eurovision Song Contest på annat sätt än att stå som segrare i själva tävlingen. Det räcker med att ha satsat pengar på rätt låt. Att kolla in oddsen på vem som ska vinna på till exempel thelotter.com eller pokerstarscasino.eu är jättespännande. Man kan se att allt som skrivs i media, bloggar och hur många visningar låten har på youtube, bidrar till hur odden förändras. Det blir liksom lite sport av det hela, extra spänning vilket faktiskt kan vara kul även om man inte är något Eurovision-fan.

Huliganen Jimmy

Huliganen Jimmy

En som dock lyckats mer än en gång att ta emot seger-pokalen är irländske Johnny Logan. Han har vunnit två gånger som artist och en gång som låtskrivare. Dessutom kom han tvåa vid ett tillfälle, som låtskrivare. 1980 vann han först gången med What´s another year och 1987 var det dags igen när den oerhört populära låten Hold me now hjälpte honom till seger. Linda Martin framförde 1992 Why me som vann, de sången var skriven av just Logan. Eurovision Song Contest har även kantats av många skandaler genom åren, senast 2018 när en sabotör känd som “Jimmy Jump” stormade scenen när Storbritanniens SuRie uppträdde. Det är inte första gången Jimmy Jump gör något liknande, detsamma hände under Spaniens framträdande i Oslo under finalen 2010. Dessutom har han stormat flertalet fotbollsmatcher. Efter att han stormat scenen under SuRies framträdande så greps han av polis och fördes bort från arenan.

Galna isländskan

En av de större skandalerna har isländska Silvia Nótt stått för. När finalen gick i Grekland 2006 så började hon att prata illa om de andra tävlande, helt öppet framför tv-kamerorna. Carola från som då tävlade för Sverige kallade hon för en ful gammal kärring och de som ställde upp från Holland kallade hon prostituerade. Inte nog med det, hon ska även ha slagit flera journalister. När hon deltog i semifinalen så buades hon ut av publiken och gick aldrig till final. Den missen skyllde hon på Carola och sa dessutom att Carola gått sängvägen till framgång. Dessutom kom anklagelser att en av Silvias livvakter hade sparkat sönder dörren till det hotellrum där Carola bodde. Överraskningen kom sedan när det uppdagades att Silvia bara var en karaktär och känd för det på Island. Hon heter egentligen Ágústa Eva Erlendsdóttir, vilket varken organisatörerna eller publiken hade en aning om.