Fenomenet Young Folks

Fenomenet Young Folks, eller ”that hipster whistle song”, slog egentligen aldrig speciellt stort i Sverige, och trots att den har sålt platinum i USA och nått fina placering på hitlistor i flera andra länder, så har många svenskar missat hur stor succé Young Folks faktiskt gjorde på den internationella scenen. Den här artikeln ska fokusera på den saga som handlar om hur Peter, Björn and John tog sig från underground-scenen i Stockholm till New York på rekordtid.

Peter, Bjorn and John

Bakom fenomenet Young Folks står Peter Morén, Björn Yttling och John Eriksson, vilka tillsammans bildar gruppen Peter, Bjorn and John. Peter spelar gitarr och munspel, Björn lirar bas och keyboard, medan du hittar John bakom trummorna. Sången delar de vanligtvis upp mellan de tre medlemmarna, men för Young Folk ville de göra en duett med en kvinnlig röst, varför de tog in Victoria Bergsman – före detta sångare i The Concretes. Peter och Björn träffades, upptäckte ett gemensamt musikintresse och började spela musik tillsammans i Västerås, dit de båda hade flyttat för att läsa musikinriktning. Senare flyttade båda till Stockholm där de även mötte John och grundade bandet Peter, Bjorn and John, år 1999. Ursprungligen hade de inte speciellt höga ambitioner, utan spelade mest för att ha kul tillsammans. Inte heller gick deras första spelning något vidare, men bandet fortsatte och 2002 släppte de sitt första album med samma namn som gruppen: Peter, Bjorn and John. 2004 kom även uppföljaren Falling Out. Men inget av dessa album gav bandet någon vidare uppmärksamhet. Peter, Bjorn and John kämpade fortfarande med att få spelningar och inför sitt tredje album, vilket också var planerat att bli deras sista, ville de experimentera och pröva något nytt. Deras arbete resulterade i Writer’s Block – och som tredje spår på albumet fanns låten som skulle förändra deras liv: Young Folks.

Peter, Bjorn and John

Young Folks

Inte heller Young Folks slog egentligen särskilt stort i början – det var först när den hamnade på Myspace som låten fick spridning och till sist exploderade i en enorm hype. Peter, Bjorn and John stod helt plötsligt på scenen hos Late Night with Conan O’Brien och The Tonight Show med Jay Leno inför en hel värld. Låten spelades i serier som Grey’s Anatomy, How I Met Your Mother och Gossip Girl – samtidigt som den blev omgjort till flera cover-versioner av bland annat The Kooks, Nena och Kanye West.

Young Folks

Young Folks orientalisk-inspirerade vissel-slinga fastnade på allas läppar och låten växte till ett fenomen långt större än bandet som framförde den. Den spelades överallt och så mycket att till och med medlemmar i bandet började tröttna på dess popularitet. Det startades till och med en blogg vars enda syfte var att försöka stoppa den ”epidemi” som Young Folks och Peter, Bjorn and John innebar. Även musikvideon till låten blev en hit och spelades frekvent på MTV. Ted Malmros och Graham Samuels som skapade videon var inspirerade av de enkla animationer som användes för att göra de första Bamse‑filmerna. I videon träffas Victoria och Peter i en park, där Peter lär Victoria att vissla. Sedan åker de hem till Peter och ringer dit vännerna på fest för att visa dem deras nya sång. Young Folks är ett fenomen som aldrig kommer att dö, och låten återkommer ständigt i olika sammanhang. För Peter, Bjorn and John var det såklart svårt att följa upp mega-succén, men har sedan dess släppt en hel del andra riktigt bra låtar, såsom Second Chance, Puppet Theatre och Dominos, vilket gör att de skriver in sig i musikhistorien som mer än ett ”One-hit wonder”.