Håkan Hellström – en symbol för Göteborg

Som göteborgare finns det en speciell artist som alltid kommer att betyda något lite extra, nämligen Håkan Hellström. Han har kommit att bli något större än musiken, en symbol för det som gör Göteborg till Göteborg. Det glada, det goa, det härliga. Lukten av sommarregn som träffar asfalten, fiskmåsar som kraxar i soluppgången, friska vindar över Götaälvbron. Fotboll, Azalea, Slottsskogen och gräsfläckar på knäna, mållösa kvällspromenader i hamnen, doften av hav och tång på färjan ut till öarna i skärgården. I sin musik fångar Håkan Hellström allt det jag saknar sedan jag lämnade Göteborg.

Håkan Hellström – en symbol för Göteborg

Håkan har alltid funnits där. Även om jag själv inte alltid förstått hans storhet, så har han alltid varit en del av Göteborg – men det var ingenting som jag reflekterade över när jag växte upp och faktiskt bodde där. Jag lyssnade på låtarna, det gjorde ju alla, de var en del av oss lika mycket som av staden, men jag kan inte minnas att jag någonsin slogs av någon vidare häpnad över musiken. Det där kom efteråt. För det är kanske inte musiken i sig själv som är det stora. Det är känslorna som den fångar, de bortglömda minnen som väcks till liv och återvinns. Det var efteråt, när jag inte längre bodde i Göteborg som musiken verkligen började tala till mig. Det var en bit av Göteborg som jag alltid kunde ha med mig. Jag kände med hemma. Jag kände gemenskapen. Jag förstod storheten i Håkans Hellströms musik.

Håkans och Broder Daniel

Före sin solokarriär hann Håkan först vara med och skriva historia med rock/indiepop-gruppen Broder Daniel. Broder Daniel grundades av frontmannen och musikgeniet Henrik Berggren tillsammans med basister Daniel Gilbert 1989 i Göteborg. De mötte Håkan Hellström då de alla läste vid Göteborgs högre samskola, och Håkan började spela med Broder Daniel som trummis. Tiden i Broder Daniel kantades av uppehåll och avhopp, och bandets stora genombrott kom egentligen efter att Håkan Hellström redan slagit igenom på egen hand. 2001 framförde Broder Daniel en ny låt i Sen kväll med Luuk: ”Shoreline” – en låt som kom att bli ett av de största fenomenen i svensk musikhistoria. Uttrycket ”Spela Shoreline!” ekar ännu runtom i landet, och i Slottsskogen har en sten rests i låtens minne.

Håkans och Broder Daniel

Men redan 2000 hade Håkan Hellström tagit Sverige med storm med ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”. Låten utkom först som singel och senare som spår på ett album med samma namn. På detta album hittar vi även några andra av Håkans odödliga hits, såsom ”En vän med en bil” och ”Ramlar”. 2002 lämnade Håkan Broder Daniel och gav ut sitt andra album: Det är så jag säger det. Här finns bland annat låtar som ”Kom igen Lena!” och ”Mitt Gullbergs kaj paradis”. Tre år senare var det dags igen då Ett kolikbarns bekännelser, med till exempel megahiten ”En midsommarnattsdröm”. Nästa album var Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått som släpptes 2005, vars största hit ”Klubbland” är en personlig favorit. Därpå följer två ytterligare album, 2008 och 2010, med en mängd bra låtar, innan det exploderar rejält med Det kommer aldrig va över för mig 2013. Albumet innehåller låtar som ”När lyktorna tänds”, ”Valborg”, ”Du kan gå din egen väg” och såklart ”Det kommer aldrig va över för mig”. Håkans senaste album utkom 2016 och innehåller bland annat ”Runaway”, ”I sprickorna kommer ljuset in” och superhiten ”Din tid kommer”, som bland annat remixats av Otto Knows. Åren 2013–2014 måste räknas som Håkans mest framgångsrika. Både albumet Det kommer aldrig va över för mig, och filmen Känn ingen sorg, baserad på Hellströms musik, släpptes detta år och skapade en enorm hype som slutligen kulminerade i den konsert på Ullevi 2014 som slog Bruce Springsteens tidigare publikrekord. I augusti 2013 kammade Hellström dessutom hem tre stycken Rockbjörnen i kategorierna: Årets svenska konsert, Årets svenska låt samt Årets manliga liveartist. Sedan konserten 2014 har Hellström dessutom slagit sitt eget publikrekord på Ullevi två gånger om, och innehar för tillfället både första-, andra- och tredjeplats – ett faktum som bevisar hans storhet i Göteborg.