Melodifestivalen

Melodifestivalen är en musiktävling där en svensk artist får utse sitt bidrag till Eurovision Song Contest. Eurovision Song Contest är en europeisk musiktävling som tar plats varje år och som sänds live på TV. Hittills har tävlingen varit väldigt populär och lyckad.

Melodifestivalen

Melodifestivalen spelas in ett par veckor innan Eurovision Song Contest där 28 bidragande artister får chansen att presentera sina låtar. Det finns inga regler i vad det gäller genre dock finns det stränga regler i vad det gäller språk. Inga svordomar, fula ord eller nedvärderade ord får användas i låten som presenteras. Inga regler om vilket språk som låten ska framföras på finns i dagsläget dock var det obligatoriskt fram till år 2001 att alla svenska bidrag skulle sjungas just på det svenska språket. Detsamma gällde de andra länderna som senare uppträde i semifinal och final. En annan regel som har ändrats genom tiderna är att tävlingen var egentligen avsedd för schlager-låtar, vilket det även var de första åren. Detta har dock ändrats med tiden. Efter att alla tävlande artister har fått chansen att framföra sina låtar så är det juryn och Sveriges befolkning som bestämmer vilken av alla dessa artister som ska få chansen att sjunga låten vidare till semifinal och final. Det svenska bidraget som har fått flest antal röster och vunnit hemma i Sverige får färdas vidare till Eurovision Song Contest och slåss om titeln och trofén mot 42 andra länder. Melodifestivalen hålls ofta någon gång mellan januari och mars månad varje år.

Eurovision Song Contest

Programmet är så pass populärt att den 14 år i rad slagit rekord om programmet med flest tittare. Detta sabbades dock ett år då Kalle Anka på Julafton tog hem titeln. Första tävlingen kan dateras tillbaka till 24 maj 1956 och det var även då Sverige hade med sitt bidrag för första gången. Tävlingen är uppbyggd på så sätt att landet som vinner trofén ska hålla och organisera tävlingen nästkommande år. Första gången som Sverige vann var år 1974 med ett utmärkt framträdande av ABBA med låter ”Waterloo”. Andra gången var 1984 då Herreys sjöng ”Diggi-Loo Diggi-Ley”, tredje gången vann Carola år 1991 med låten ”Fångad av en stormvind” och fjärde gången var det Charlotte Nilsson med ”Take me to your heaven” som vann år 1999. Femte gången vann Loreen år 2012 med ”Euphoria” och sista gången var det Måns Zelmerlöw som år 2015 tog hem priset med låten ”Heroes”. Detta sätter Sverige på andra plats som landet med flest Eurovision Song Contest vinnande titlar. På första plast ligger Irland med endast ett vinnande bidrag mer än Sverige. Efter att alla artister har fått chansen att representera sina länder med sitt framträdande så är det en omröstning som gäller. Varje land får chansen att ge max 12 poäng till 12 länder som juryn och befolkningen i respektive land tyckte mest om. Inget land får ge sig själva poäng.  Tävlingen brukad vara uppdelad på så sätt att den vanligtvis brukar hållas i ca tre-fyra dagar i slutet av maj månad. Detta år (2019) kan man följa programmet mellan 14 maj till 18 maj på, bland annat, eurovision.

Eurovision Song Contest