Mer om kommande Eurovision

Eurovision är en sångtävling och utspelar sig 2019 mellan den 14 och 18 Maj i Tel Aviv, Israel. Årets Eurovision är den sextiofjärde sångtävlingen, om man vill gå på årets Eurovision bör man snabbt köpa biljetter, de flesta är redan slut. I Eurovision tävlar bidrag från 42 länder om vem/vilka som är den bästa sångaren/sångarna.

Melodifestivalen 2019

Själva Eurovision börjar i Maj men i Sverige är Melodifestivalen en stor del utav tävlingen. Det är i Melodifestivalen Sverige väljer vem som representerar Sverige i årets Eurovision. 

Melodifestivalen utspelar sig på lördagar och är uppdelad i fyra deltävlingar, en semifinal (andrachansen) och finalen, i sex olika städer; Göteborg, Malmö, Leksand, Lidköping, Nyköping och Stockholm. 

I Melodifestivalen 2019 deltar 28 artister; Nano, High 15, Wiktoria, Zean feat. Anis Don Demina, Arja Saijonmaa, Mohombi, Anna Bergendal, Andreas Johnsson, Malou Prytz, Oscar Enestad, Jan Malmsjö, Vlad Reiser, Hanna Ferm&LIAMOO, Margaret, The Lovers Of Valdaro, Dolly Style, Martin Stenmark, Lina Hedlund, Omar Rudberg, Rebecka Karlsson, Jon Henrik Fjälgren, Pagan Fury, Anton Hagman, Lisa Ajax, Arvingarna, Bishara, Ann-Louise Hansson och John Lundvik.

Vinaren väljs med hjälp utav att de som tittar röstar, men också med hjälp utav en jury.  Det bidrag som vinner, vinner inte bara möjligheten att representera Sverige i Eurovision, de får också en vinstsumma och den berömda sångfågeln.

Eurovision

Det har gått 64 år sedan man för första gången kunde se den stora låttävlingen Eurovision 24-05-1956. Eurovision kom till för att ena Europa, då Europa var splittrat som följd av det andra världskriget. Den första tävlingen utspelades i Lugano, Schweiz och vanns av Lyss Assia med låten Refrain.

Det finns vissa regler som ett bidrag måste följa för att få ställa upp i Eurovision; Låten får inte vara längre än 3minuter, låten ska vara opolitisk, icke religiös och ickekommersiell, låten får inte ha publicerats tidigare, låten får vara på det språk deltagaren vill, det är 16årsgräns om man vill vara med på finaldagen, hela bidraget sker live, bidraget får framföras av max sexpersoner, oftast arrangerar det land som viner nästa års eurovision, bara ett land kan vinna, alla medverkade länder måste visa alla sändningar, alla länder som tävlar betalar en avgift och produktionsbolaget har rätt att diskvalificera de bidrag som inte följer reglerna.

Förra året 2018 vann Netta Barzilai, från Israel den stora låttävlingen, i Lissabon, Portugal, med låten Toy. Det är alltså därför Eurovision i år kommer att hållas i Tel Aviv, Israel. Tävlingen var till en början planerad att hållas i Jerusalem något som inte vart av då Jerusalem saknade de resurser som krävs för att hålla i en så pass stor tävling.

Första gången Sverige ställde upp i tävlingen var år 1958, då med artisten Alice Babs, med låten lilla stjärna. År 1974 kom att bli Sveriges första vinst, med Abba, låten Waterloo. Efter 1974 har Sverige vunnit fem gången; 1985(Herreys), 1991(Carola Häggkvist),1999(Charlotte Perreli), 2012(Loreen) och år 2015 med artisten Måns Zelmerlöw. Sverige har slagit rekord i antalet totalpoäng, både i semifinalen och finalen. Efter Irland är Sverige det land som vunit flest gånger.