Musiktävlingar – del 1

Olika typer av tävlingar inom musiken

Som vi vet så är musiken väldigt kraftigt spridande och människor världen över, även djur tycker om att lyssna till det.  Med tanke på hur betydelsefullt det är hos oss människor, så har företag och media startat olika typer av tävlingar inom musiken, delvis för att göra musiken till en rolig sak, att lättare hitta nya stjärnor och fler orsaker. Men dessa tävlingar gör det också lättare för nya att komma in i branschen, göra sig hörd och kanske till och med få kontrakt fortare. Media i tv är en enormt stor del i det, tack vare medias spridning.

Vilka tävlingar finns det?

Idol är en stor tävling, inte bara i Sverige utan även i bland annat Amerika. Där söker de landet igenom efter en ny talang åt folket. De blir sållade och när det väl är dags, då de valt ut de bästa i grupperna, så börjar de träna tillsammans med koreografer och sångpedagoger, för att sedan tävla veckovis emot varandra. Efter några veckor så är det inte längre juryn som avgör när någon ska lämna, utan folket får rösta om vem eller vilka de vill ha kvar, och därmed rösta ut den som de tycker ska åka hem.

Det har blivit en väldigt stor tävling, som har många tittare och fans. En ypperlig chans som leder till skivsignering och ofta inte bara för den som vinner tävlingen utan också för den som kommer tvåa, i vissa fall fler.

Vilka tävlingar finns det?

Melodifestivalen är en stor tävling som finns i flera olika länder, där man i varje land utser en vinnare. Tävlingen består av flera olika delar och är uppdelade till varje lördag i några veckor som är utsatta.När en vinnare är utsett så avslutas Melodifestivalen och några månader senare tar en ytterligare tävling vid. Den tävlingen heter Eurovision Song Contest och är en europeisk tävling där en vinnare ifrån varje land, totalt 43 olika länder deltar aktivt och tävlar likaså som de alla röstar. Den som vinner Eurovision tar också hem den stora tävlingen till sitt land, vilket betyder att den tävlingen kommer då nästkommande år att befinna sig i det landet. Det är en stor ära att vara med och tävla, men en större ära att vinna. Det är inte bara välkända artister som tävlar, utan andra kan ansöka och många brukar komma in.

Lilla Melodifestivalen och Junior Eurovision Song Contest finns också för ungdomar mellan 12–15 år gamla, så att även de får denna stora chans. Man ska aldrig underskatta ungdomar, för även de kan bära på stora och mäktiga röster. Dessa tävlingar fungerar som den ovanstående. Junior Eurovision Song Contest arrangeras av 11 olika länder varav tre av de har gjort det två gånger. Tävlingarna startades 2002 och 2003, lilla Melodifestivalen var först, och sedan Junior Eurovision Song Contest.Fler tävlingar kommer att nämnas, och sök gärna till de om du känner att du är den nästa stjärnan. Detta var den första av två delar kring ämnet musiktävlingar, återkom igen inom snar framtid för att ta del av den andra och sista delen om detta!

Eurovision Song Contest