Musiktävlingar – del 2

Dansbandskampen

En tävling för de olika dansbanden och består av två olika moment, i den första så får varje band spela en låt som de får välja helt fritt, men som inte förknippas med dansband, och det andra momentet är kallad ”dansbandsklassikern”, vilket innebär att genom lottning så bestäms en känd dansbandslåt som banden ska spela. Alltså, de ska spela den som de tilldelas. Under år 2011 gick SVT dock, tyvärr ut med att programmet var tvunget att läggas på is. Men denna tävling ökade populariteten för dansbandsmusik igen och dess kultur. Scotts bildades 1992 och kom på andraplatsen under år 2008, i den första tävlingen, bakom Larz-Kristerz som vann. Idag, mycket tack vare tävlingen så är Scotts nu ett av de mest turnerande dansbanden.

San Remo – Festivalen

Denna tävling ses som en föregångare men också som en inspiration till Eurovision Song Contest, och den hålls varje år i Sanremo i Italien. Tävlingen startades under år 1951 och är fortfarande väldigt aktivt. Innan den började sändas i tv så sändes den på radio. En otroligt smart tanke och idé att starta med tycker nog många såsom jag gör. Eros Ramazzotti  är en av artisterna som gjorde sin debut i denna tävling.

Eros Ramazzotti

Dansbandslåten

Tidningen ”Hänt i veckan” startade denna tävling 1988 och hette från början ”Hänts meloditävling”. När TV4 valde att börja sända den 1998 så ändrade de namnet till ”dansbandslåten”. Det var väldigt många stora svenska artister som var med här. Några av dessa nämns här nedan:

Några av segrarna

Vikingarna – 1988

Thorleifs – 1994

Wizex – 1999

Barbados – 2000

Men fler medverkade och bland dessa fanns Lasse Stefanz, Sven Ingvars, Sten & Stanley och Arvingarna. Denna tävling var riktigt rolig att se på, och är en av de största tävlingarna inom dansbandsmusik som också höll på otroligt länge, om inte den största kanske.Opera är också otroligt givande och kraftfullt, som också, enligt mig, står ut ur mängden inom musiken. Det är som teater fast mer levande med otroliga röster. Det är en upplevelse som jag tycker att alla som tycker om det ska ta del av och uppleva personligen på plats. Gör man det, då förstår man. Vad opera innebär, och hur den känns inom en som ingen annan musik kan göra.  Det är så att nästan allt kan göras till en tävling och sport. Det är bara fantasin som sätter gränser. Hur man kommer på en tanke som denna, att börja tävla inom musiken, som man gör i sporten, är väldigt smart. Det är smart för att människor älskar att tävla, utmana sig själva och andra. Men vi älskar att vinna och kunna skänka andra glädje och upplevelser.

Några av segrarna

Det finns också saker som döljs mycket i branschen i övrigt, och jag tycker att ni ska bli varse om en liten del där också. Väldigt intressant att veta, det lovar jag. Det är ju inte bara guld och gröna skogar, glamour och pengar. I nästa del kommer vi titta lite närmare på ämnet musik och mysterium och hur dessa två kan kopplas samman.