Nirvana och grungen

Grungen föddes någon gång under 80-talets mitt, men fick inte sitt stora genombrott förrän i början av 90-talet. Med en melankolisk underton, hes och släpande sång, ackompanjerad av starka och grumliga gitarriff tog grungen världen med storm. Den var nyskapande och den talade till en hel generation som letade efter sin revolution. Grungen kan beskrivas som en emotionellt utmanande berg-och-dal-bana – med sina höga, aggressiva, starka och stimmiga refränger, vilka går ner i djupa, stilla, svarta dalar, blandas känslor huller om buller.

Musikstilen har sina starkaste rötter på den amerikanska västkusten och främst staden Seattle, varför grungen även omnämns som ”Seattlesoundet”. Härifrån kommer även genrens främsta representanter, nämligen Soundgarden, Alice in Chains, Pearl Jam – och inte minst – Nirvana. Tillsammans bilder de här fyra banden ”Seattle’s Big Four”, eller bara ”The Big Four”. Soundgarden bildades 1984 och hade störst framgång med albumen Badmotorfinger och Superunknown. Alice in Chains släppte 1990 sitt album Facelift, vilket kom att bli en stor succé med låtar som ”Man in the Box” och ”We Die Young”. Pearl Jam är det band som klarat sig längst och har fortsatt att vara framgångsrika även långt efter millennieskiftet. Dessa band i all ära, men vad vore grungen utan Nirvana.

Nirvana

Nirvana bildades 1987 och bandet kom att blir en symbol för en hela generation X, samtidigt som dess grundare, sångare samt gitarrist Kurt Cobain snabbt blev sedd som talesperson för samma generation. Nirvanas, Cobains och grungens betydelse för samtiden är svår att sammanfatta med ord. Musik och känslor blandades på ett sätt som sträckte sig långt bortom den stora scenen. 1990 anslöt sig David Eric ”Dave” Grohl, numera även känd för sina stora framgångar med Foo Fighters, till Nirvana. Det vara egentligen efter Dave Grohls inträde som Nirvana började sin saga i rampljuset. 1991 släppte de skivan Nevermind med låtar som ”Smells Like Teen Spirit”, ”Come as You Are” och ”In Bloom”. Plattan nådde plats 1 i både USA, Sverige, Finland och Kanade och kom att bli startskottet på grungens storhetstid. Nevermind gjorde nämligen inte bara Nirvana odödliga, utan gav även de andra banden i ”Seattle’s Big Four” en rejäl skjuts i popularitet.

Nirvana

Flera låtar från skivan lever kvar och frodas i olika versioner än i dag. Bland annat spelas ”Smells Like Teen Spirit” i en mängd olika remix-versioner och mashups på nattklubbar och festivaler runtom i världen. Efter Nevermind följde Nirvana upp med plattan In Utero 1993 med hits som ”Heart-Shaped Box”, ”Pennyroyal Tea” och ”Rape me”. In Utero skilde sig dock mycket från Nevermind, ett faktum som ofta tillskrivs Curt Cobains försämrade tillstånd. Nirvanas musik kan i stora drag tolkas som en reflektion av sångarens splittrade själsliv, och många menar att In Utero är ett rop på hjälp, tillika självmordsbrev, från Cobain – något som även styrks av skivans ursprungliga titel I Hate Myself and I Want to Die. Som alla sagor var även den om Nirvana tvungen att få ett slut. Tyvärr blev det ett tragiskt och sorgfyllt sådant. 1994 överdoserade Cobain rohypnol tillsammans med alkohol. Han hittades, fördes till sjukhus och överlevde. Men det hjälpte inte. Cobain hade bestämt sig. Lite drygt en månad senare tog han en överdos heroin för att sedan skjuta sig. Curt Cobain avled den 5 april 1994 blott 27 år gammal.

 

Men både Cobain och Nirvana kommer alltid att leva vidare genom musiken.