Olika yrken inom musiken

Så vad kan man syssla med inom musikyrket?

Bortsett från det kanske mest självklara, sångare eller sångerska så finns först och främst managers och för att bli manager krävs det att ha mycket och goda kontakter i branschen, och man ska även kunna allt inom musiken för att kunna utföra arbetet ordentligt. Ofta jobbar de med flera olika artister. Det finns olika utbildningar med inriktning för den branschen som ökar kunskapen, olika musikutbildningar så som Campus Nyköping – Music & Event Management.

Sen har vi sångare, artisten. För att komma hit ska man som jag tidigare nämnde ha god förmåga att sätta tonerna ordentligt, och att rösten är riktigt bra, genuin men kanske viktigaste av allt, en unik röst. Har du det där lilla extra, det där unika, det är då som låtskrivare, managers eller talangscouter får upp ögonen för dig. Det du bör tänka på att du är långt ifrån ensam om att skicka in demolåtar till managers och skivbolag. Dom får bokstavligen talat in hundratals med exemplar dagligen och det är inte många minuter som de spenderar på att lyssna på varje demo, så att vara unik och ha det där lilla extra, kommer onekligen att underlätta det för dig och öka chansen att dom plockar ut dig som ett av de få guldkorn som de skulle vilja lyssna mer på. När de väl hittar guldkornen, så går det bara framåt. Men en artist har idag I Sverige normalt svårt att leva på det och bara det. Många som bland annat Per Gessle har andra yrken vid sidan av för att få allt att gå runt ordentligt. Det är ytterst få som blir så pass stora att de aldrig behöver göra någonting annat.

Så vad kan man syssla med inom musikyrket?

En artist och en manager gör inte allt själva

Här har vi bland annat låt- och textskrivaren samt kompositören. En kompositör gör som det låter, de komponerar musik och sätter toner på musiken. Idag görs detta ofta till texter, och i väldigt många fall tillsammans med artisten för att verkligen hitta rätt läge, ton och takt på materialet.  Förr gjorde de mycket klassisk musik och ett exempel på en känd kompositör från förr är Wolfgang Amadeus Mozart. Denna man är en stor förebild för kompositörer.Musikproducent/skivproducent är motsvarande filmens regissör. De har ansvar över en musikinspelning, hur musiken ska låta, vara formad men också rent administrativt. Det finns stora producenter i Sverige, som till exempel RedOne.  En person som är musikintresserad har säkerligen hört talas om RedOne tidigare.  Sen har vi Avicii, som jag tror att de flesta har hört talas om och kanske till och med lyssnar på musiken.

Att bli en DJ

Sen finns det en annan del i musiken och där finns det också Discjockey. En DJ kan jobba på nattklubbar och sköter musiken som spelas, de kan använda sig av flera skivor, och ”repar” dessa med hjälp av sin utrustning för att piffa upp det lite.  Mixern som de använder sig av innehåller bland annat rattar och reglage, men också parametrar som styr volym, panorering och EQ exempelvis. En DJ som är väldigt stor i Sverige är Alex Moreno, han skapade sig sitt namn från grunden, kämpade sig fram själv. Och är otroligt ung för sina framgångar.

Det är lite om vad som finns i musikbranschen att arbeta med, och jag hoppas att ni finner något av detta intressant, det är otroligt givande. Många frågor hoppas jag besvarades, och att ni nu är mer insatta, lite i alla fall. Finns som sagt otroligt mycket.

Att bli en DJ