Om ABBA

Bandet ABBA var en popgrupp som bestod utav fyra stycken svenskar. Gruppen fick stora framgångar i Sverige men även i utlandet överallt i världen.

Mamma Mia och ABBA – the movie

Det finns två filmer om Mamma Mia, men båda utspelar sig på två helt olika ställen. I filmerna heter ön Kalokairi men i verkligheten utspelar sig filmerna på två helt olika ställen.

Under ABBAs turné som spelades i Australien så påbörjades filmer ABBA – the movie. Detta var en film som blev en stor succé och blev den mest populäraste filmen under år 1978.

Eurovision song contest

ABBA var okänd för respektive världen förutom Sverige innan dem var med på Eurovision song contest år 1974 med deras låt ”Waterloo”. Priset togs hem till Sverige av bandet då de kom etta i denna tävling.

Gruppen hade varit med tidigare i Eurovision song contest år 1970 men då under namnet ‘’Björn och Robert, Agnetha och Anni-Frid’’. Denna gång kom dem på tredje plats. Låten som de sjöng var deras låt ‘’Ring Ring’’. Efter detta år i denna sångtävling bytte dem namnet till ABBA.

Medlemmar

Dem som är medlemmar i detta världskända band är Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad och Björn Ulvaeus, tar man bara och kollar på deras initialer i deras förnamn så får man ihop bandets namn, ABBA.

ABBA

Innan bandet ABBA skapades så jobbade dessa fyra personer tillsammans redan innan. Dem hade startat upp en grupp som hette Festfolket men den gruppen gjorde ingen succé alls. Innan denna fest folkgruppen så kände inte de här fyra varandra.

1982

Runt detta år, 1982, kände gruppen ABBA att man vela ha ett uppehåll med allting. Dem vela möta nya utmaningar och nya möjligheter på annat och enskilt håll. Detta uppehåll slutade med att medlemmarna i ABBA aldrig spelade in något tillsammans igen.

Under Mamma Mias premiär 2016 så träffades gruppen igen, detta var första gången som dem var tillsammans på 34 år.

Gifta med varandra

Som rubriken lyder så var bandet gifta med varandra. Det första paret som blev till var mellan Agnetha och Björn. Dem gifte sig år 1971 men valde att gå skilda vägar 1979. Men bara för att skilsmässan uppstod så skulle det gamla paret absolut fortsätta i deras band ABBA, det var inga tvivel på det. Det andra paret var mellan Benny och Anni-Frid. Deras giftermål ägde rum år 1978, men valde dessvärre att gå skilda vägar endast tre år som gifta, alltså skedde detta 1981.

Museum

ABBA har ett eget museum som ligger på Djurgårdsvägen i Stockholm vid namnet ‘’ABBA The Museum’’. Här kan man få se utställningar på medlemmarnas original prylar, kläder, guldskivor och en massa mer. På detta museumet får personen som besöker en medlems känsla, att denna person som besöker är en femte medlem i bandet.

Här kan man inte bara kolla runt på massa historia om gruppen. Här kan man även få sjunga, mixa musik, dansa och virtuellt scenkläder. Om man så önskar så kan man spela in den som vill göra detta.