Om melodifestivalen

Om melodifestivalen

Melodifestivalen är en musiktävling som de flesta känner till. Den arrangeras årligen av Svt och vinnaren får representera Sverige i Eurovision Song contest. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på några av de främsta anledningarna till att Melodifestivalen har blivit en så folkkär tradition.

Melodifestivalen genom tiderna

Melodifestivalen räknas som den största musiktävlingen i hela Sverige, och varje år följs den av hundratusentals människor. Den första upplagan sändes redan år 1958, vilket var samtidigt som tv-apparaten började bli vanlig att ha hemma. År 1973 tävlade Abba med sin låt ”Ring Ring” som blev en stor hit, trots att den inte vann utan endast kom på tredje plats i tävlingen. Det var också under 70-talet som popmusiken började att ta fart på riktigt i Sverige, vilket också bidrog till att Melodifestivalens popularitet växte sig allt större. Från början var det en utvald jury som avgjorde vinnaren av tävlingen, men detta ändrades med tiden. Under 80-talet valde man att sända programmet live och så småningom införde man också telefonröstning där tittarna själva kunde ringa in för att rösta på sitt favoritbidrag. Innan dess hade tittarna bara kunnat rösta med hjälp av att skicka in vykort.

Populära låtar och artister

Waterloo 1974 (ABBA)

Även om Melodifestivalen har sänts under många år finns det vissa artister och låtar som man kommer ihåg lite extra. När Abba vann tävlingen med låten ”Waterloo” år 1974 är ett sådant ögonblick. Gruppen sopade mattan med de andra deltagarna och de vann senare Eurovison Song contest åt Sverige för första gången. En annan populär deltagare är givetvis Carola, som har vunnit Melodifestivalen tre gånger med låtarna ”Främling”, ”Fångad av en stormvind” och ”Evighet”, varav ”Fångad av en stormvind” även vann Eurovision song contest 1991. Det blev den tredje Eurovisionvinsten för Sverige och låten blev också en riktig hit. När Måns Zelmerlöv vann Melodifestivalen 2015 med låten ”Heroes” vann han med den största marginalen någonsin. I och med att man vid den tidpunkten kunde rösta via en app, blev röstdeltagandet större än det tidigare hade varit. Måns var förhandstippad som vinnare, men att han skulle göra en sådan enorm succe var det nog inte många som anade. Måns vann även Eurovision song contest, vilket gjorde att Sverige tog hem segern för en sjätte gång. Det gör Sverige till det landet som har lyckats vinna Eurovision song contest näst flest gånger. Det enda landet som har vunnit fler gånger än Sverie är Irland, som innehar hela sju Eurovisionvinster.

Melodifestivalen idag

Nu för tiden tävlar artisterna mot varandra i fyra olika deltävlingar, samt ”andra chansen”, där artisterna får en ny chans att ta sig hela vägen till finalen. Till sist avgörs tävlingen i en stor final där en lycklig vinnare tar hem segern och får tävla som representant för Sverige i Eurovision song contest. Melodifestivalen pågår under flera veckor och i flera olika städer som Stockholm, Göteborg och Malmö. Idag är det väldigt populärt att se Melodifestivalen på plats. Biljetterna kostar visserligen en slant, men för Melloälskaren kan det vara en fantastisk upplevelse.