Om tävlingen Idol

Att ta sig till finalen av Idol är inte det enklaste. Man måste ta sig igenom fem olika utmaningar kan man säga. Allting börjar med steget så kallad Auditionturné vilket innebär att dem tre-fyra personerna som är den så kallade jury åker ut på turné till fem städer i Sverige. Uppdraget som dessa personer har är att hitta personer som har sångtalang i sig. Perioden som denna turné utspelar sig är oftast mellan månaderna mars och maj där dem som fyllt minst 16 år till sommaren och hösten kan söka.

Om tävlingen Idol

Det är en så kallad förjury som de sökande får träffa innan den avgörande TV-jury bestämmer vilka som går vidare till den andra utmaningen vid namn slutaudition. Man kan även som tittare skickat in som ett tips på olika sångtalanger på förhand som skett i ett flertal säsonger och då har personerna i fråga blivit ”kidnappade” för att sedan sättas framför juryn och göra audition i hopp om att komma vidare.

Nästa moment är den så kallad slutaudition där de sökande som valts ut av juryn åker till Stockholm för att under tre-fyra dagar genomgå en ännu mer avgörande gallring av deltagare. Totalt från början är det ungefär 100 personer som kommer till Stockholm och när dessa dagar är över så är det totalt 20 stycken kvar. Antalet kan variera med tanke på hur många det togs med från turnén och hur många det är i max antal i vad juryn får ta ut. Första dagen anländer deltagarna till huvudstaden och utmaning är det som gäller direkt med ett så kallad Chorus Line som innebär att det ska ske ett framträdande framför juryn i grupp med eller utan instrument. Man får bara ett par sekunder själv i strålkastarljus framför juryn innan dem kan säga tack o adjö i princip. I denna kvalning är det ungefär 60 procent som åker ut samma dag. Efter den intensiva dag ett där dem flesta har blivit utfösta så kommer den ännu intensivare där de sökande skickades till ett hotell i grupper. Med syftet att välja ut en låt vardera grupp som dagen därpå spelas upp inför juryn med hjälp av bakgrundsmusik eller liveband. Återigen är det juryns ansvar att plocka personer ifrån de grupperna som är. Näst sista dagen med de deltagare som har lyckats slå sig igenom alla moment får göra ett sista live framträdande solo med förinspelad musik eller liveband. Tidigare säsonger har man inte haft en dag fyra men i senare säsonger så har man inskaffat en dag 4 där deltagarna inte har något live framträdande utan det är mer att deltagarna har fått gått en lång sträcka i det tomma Globen där i en mittcirkel väntas juryn med besked.

Finalen

Nio till tio veckors veckofinaler har passerat och deltagarnummret har gått ifrån 100 till 2 stycken på scenen i Globen. De två deltagare som är kvar får uppträda tre stycken låtar var och de tre låtarna är val av dem själva, val av tittarna genom omröstning och en specialskriven vinnarlåt. I finalen avgör endast tittarna genom sms och telefonröstning. Deltagaren som fick den stora äran att ha titeln som Idol-vinnare får sin vinnarlåt utgiven av ett skivbolag men även möjligheten till ett möjligen två skivkontrakt från ett skivbolag.

Finalen