Om tävlingen X-Factor

Idag finns det många olika tävlingar i olika former som man kan se på tvn. Något som engagerar många är talangtävlingar däribland X-Factor.  X-Factor är fokuserat på musik där band och enskilda personer kan visa vad de har för musikaliska talanger.

X-Factors start

X-Factor grundades i UK 2004 av Simon Cowell som även är en av domarna i den engelska versionen. Han var från början en av domarna i den engelska Popidol men han valde att gå ifrån detta uppdrag för att istället skapa en egen tävling. För att produktionen inte skulle förlora denna i särklass starkaste stjärna och domare så valde de att köpa hans program.

Sedan starten i England så har flera länder valt att ta efter succén. Några av länderna är Filippinerna, Sverige, Kazakstan, Bulgarien, Tyskland, Frankrike och USA. Det finns många som tycker att konceptet är vinnande och flera av dem har fortfarande pågående säsonger. I den första säsongen av den svenska versionen, som hade premiär 2012, så är det fyra domare; Orup, Ison, Marie Serneholt och Andreas Carlsson.  Detta är i nuläget även den enda säsongen av den svenska X Factor. Vinnaren var Ava Santesson-Sey. Kända personer som lyckats med hjälp av X Factor är Leona Lewis, Shayne Ward och One Direction. Är man sugen på att delta i X-Factor kan man söka till den engelska verisonen och stå öga mot öga med skaparen själv: Simon Cowell.

Tävlingens steg

X-Factor

I X-Factor så är det olika steg som man går igenom innan man till slut kan stå som vinnare för X-Factor det året. Det första steget är att man går på en audition där en jury bestämmer om de tycker att man har det som krävs för att man ska gå vidare. För att gå vidare måste man få minst tre ja av fyra möjliga.

Nästa steg är bootcamp, vilket innebär att de tävlande går upp väldigt tidigt och tränar på sin sångröst och man slutar aldrig träna förrän sent på kvällen. Detta är en av de mest krävande delarna i tävlingen. Hur bootcampen ser ut varierar oftast från säsong till säsong. Efter detta steg så väljer domarna vilka de vill ta vidare till nästa steg. Artisterna blir indelade i grupper och varje domare är ansvarig för en grupp. Nästa steg kallas judes houses, det innebär att domaren tar sin grupp till en inspirerande förvald plats där de får intensiv coachning så de är väl förberedda inför det slutliga momentet. Detta moment kan även kallas för den sista gallringen.

Sist men absolut inte minst kommer finalen, där ska de tävla för att få stå som den lyckliga vinnaren av X Factor. Varje vecka så finns det livesändningar där de tävlande gör att för att vinna tittarröster som gör att de kan få stanna kvar i tävlingen. Det är fascinerande att se hur många talangfulla människor det finns, inte bara i Sverige men i världen. Och oavsett om de går vidare till final eller om de åker ut under någon gallring så får de en värdefull erfarenhet och coachning som gör att de kan fortsätta med det som de vill göra.