Reggae och house

Musikstilen reggae började utvecklas under 1960-talet på Jamaica och har sedan dess vunnit mark över hela världen. Musikgenren house började att dyka upp på mitten av 1980-talet i Chicago och var då en blandning av främst soul och disco.

 

Reggae

Reggae

Reggae har en ganska så komplex historia bakom sig. Den jamaicanska populärmusiken blev starkt influerad av afroamerikanernas musik i USA, såsom blues och senare även R & B. I slutet av 1950-talet snappade jamaicanerna upp en speciell stil av R & B som de började att spela själva. Som med all musik så utvecklas den och detta skedde även med den jamaicanska R & B:n som utvecklades till den rytmiska så kallade ska-musiken. Man började att lägga till mer rytmer som inte varit en del av stilen förut och gjorde andra experiment inom R & B och ska-musiken som till slut ledde till att reggae skapades i slutet av 1960-talet. Reggae är en sådan speciell musikstil så att det räcker att lyssna på musiken i bara några få sekunder för att kunna avgöra att det är reggae. Trummorna och basen är en mycket framträdande del av musiken medans elgitarren används till att skapa ett rytmmönster. Ett sådant rytmmönster kallas inom reggae för riddim. Ett riddim används ofta flera gånger i samma låt vilket gör att man snabbt lär sig en reaggaelåts rytm och kan hänga med. Reggae har också sina så kallade skanks, vilket är rytmiska brytningar som görs med ett piano, keyboard eller med en elgitarr. Sedan reggae vart en självständig musikstil har flera olika grenar av reggae uppstått. Fem av dessa är de som framträder mest och anses vara viktigast. Det är root reggae, dub, rockers, ragga och dancehall. Reggae har idag spridit sig runt om i världen med legendarer som Bob Marley och det finns idag populära reggaeartister runt om i världen.

House

 

House är en egen genre inom populärmusiken och är en form av elektronisk dansmusik. Den är starkt besläktad med disco och uppstod i början av 1980-talet i Chicago i USA. Som så många olika nya stilar och genrer skapades house med influenser från andra musikstilar. House skapades när DJ:s och musiker, med grunden i soul och disco, skapade en dansmusik. Man var även influerad av europeisk elektronisk musik. Att denna blandning av musikstilar kom att kallas house sägs bero på att den första stora klubben där house brukade spelas hette The Warehouse. Från början var house förknippad med svarta- och gay-subkulturer. Men detta kom dock att ändras relativt snabbt då house tog sig ut från klubbarna och började spelas frekvent på radion där musiken spred sig till New York och internationellt till London för att sedan fortsätta spridas globalt. På 1990-talet blev det vanligt att house fanns med i vanlig pop- och dansmusik vilket bidrog till att sprida house ännu mera. Från house så har flera andra stilar skapats när man smält samman house med en annan stil. Idag finns eurohouse, techhouse, elektrohouse and jumphouse. House idag varierar mycket i stil men finns i allra högsta grad kvar.

House