The Cardigans

I den här artikeln har det blivit dags att se närmare på ännu ett av Sveriges mest hyllade band: The Cardigans – ett band som genom åren producerat en mängd lysande pop- och rockmusik, med hits såsom Lovefool och My Favourite Game. The Cardigans har också lyckats med en svår bedrift, nämligen att bli stora både internationellt och på hemmaplan. Störst fokus kommer att läggas på de medlemmar som tillsammans bildar gruppen.

Medlemmar

The Cardigans består av fem medlemmar: Nina Persson, Peter Svensson, Lasse Johansson, Magnus Sveningsson och Bengt Lagerberg. Nina Persson föddes i Örebro den 6 september 1974 och växte upp nära Jönköping. I The Cardigans är det Nina som håller i mikrofonen, men hon är även skådespelare och låtskrivare. Utöver sin roll i The Cardigans är Nina dessutom en del av A Camp – från början ett soloprojekt som numera också inkluderar Niclas Frisk och Nathan Larson. Peter Svensson är även hans född 1874 i Småland. Peter spelar bas och keyboard samtidigt som han komponerar majoriteten av musiken i The Cardigans. Före hans tid i The Cardigans var Svensson aktiv i flera hårdrocksband, och även efter The Cardigans uppstart har han sysselsatt sig med andra projekt, såsom Paus, en pop- och rockgrupp tillsammans med Joakim Berg, tidigare medlem i Kent. Lasse Johansson och Bengt Lagerberg föddes båda 1973, Lasse i Huskvarna och Bengt i Jönköping. I The Cardigans spelar Lasse keyboard och gitarr, medan Bengt sköter trummorna.  Utöver deras medverkan i The Cardigans ska tilläggas att Lasse även är en av medlemmarna i Up the Mountain, och att Bengt spelar med i Brothers of End. Den sista medlemmen i The Cardigans, Johan Magnus Sveningsson, är den enda som inte föddes i Småland. Istället kommer Magnus från Falköping i Västra Götaland. Magnus är basist och skrev dessutom texterna till låtarna på gruppens fyra första album. Magnus Sveningsson har även varit framgångsrik vid sidan av The Cardigans och har arbetat med, och skrivit musik till, artister som The Weeknd, Ellie Goulding, Ariana Grande och One Direction. Han var dessutom med och skrev låten ”Come Along” – Titiyos stora hit från 2001. Tillsammans med Peter Svensson var han den som skapade The Cardigans.

Medlemmar

Historia

The Cardigans bildades 1992 i Jönköping av de båda hårdrocksfantasterna Peter Svensson och Magnus Sveningsson, som sedan tog in de övriga medlemmarna. Bandet flyttade därefter till Malmö i jakt på bättre möjligheter att slå igenom. 1994 släppte de sitt första album, Emmerdale, som fick ett fint välkomnade i Sverige och i Japan, men som i övrigt inte uppmärksammades internationellt. Deras internationella genombrott skulle dock inte dröja länge. Redan nästa år gav de ut albumet Life, vilket förde The Cardigans namn ut i världen. Men det var nästa album, First Band on the Moon, och låten ”Lovefool”, som skulle göra The Cardigans riktigt kända. Skivan släpptes 1996 och efter att ”Lovefool” hörts i filmen Romeo + Juliet, med Leonardo DiCaprio och Claire Danes i huvudrollerna, blev låten en enorm succé. Den låg bland annat tvåa på UK Singles Chart, etta i Scotland och New Zealand, etta på US Mainstream Top och tvåa på US Adult Top 40. ”Lovefool” tog världen med storm och nominerades även i kategorin Best Song för MTV Music Awards. Efter framgångarna med ”Lovefool” har The Cardigans lyckats följa upp med tre nya album: Gran Turismo, Long Gone Before Daylight och Super Extra Gravity, med hits som ”My Favourite Game”, Losing A Friend”, ”Overload” och ”Erase / Rewind” – och The Cardigans har väl förtjänat att hyllas som ett av de främsta svenska banden genom tiderna.

Historia