The King

Vem var och är The King?

Elvis Aron Presley, vem vet inte vem det är? Han blev otroligt stor och känd för sin musik, och världen över avgudade honom och gör det fortfarande. Men vem var han då?

Elvis föddes i Tupelo, Mississippi den 8 januari 1935 och han blev 42 år gammal, då han avled den 16 augusti 1977 i Memphis, Tennesse. Han hade en tvillingbror, Jesse som avled vid födseln, och var därför enda barnet i familjen. Elvis önskade sig ett gevär eller en cykel i present när han fyllde elva år. Ovanligt eller hur? Han fick sig istället en gitarr i födelsedagspresent och fick sedan gitarrlektioner av sin farbror. Han sjöng ofta i gospelkör och prästen berömde honom väldigt ofta. Ungefär vid 18 års ålder så jobbade han som lastbilschaufför samtidigt som han studerade för att senare bli elektriker.

Vid Memphis Recording Service där även Sun Records fanns 1953, såg Elvis en dag att det fanns möjlighet för inspelning av en skiva för 4 dollar, på en skylt. Efter några dagar åkte han dit och spelade in en skiva med två låtar på som han hävdade var en present till sin mamma. Men det var troligen även ett försök för att göra sig hörd. 1954 återvände han dit och spelade in sin andra skiva, där ägaren Sam Phillips blev tipsad om att lyssna på Elvis vilket han också gjorde. Detta blev den stora förändringen för Elvis och karriären tog fart efter det.

Vem var och är The King?

Under den 1 maj 1967 – 3 oktober 1973 var Elvis gift med en kvinna vid namn Priscilla Presley och de hade tillsammans en dotter, Lisa Marie Presley, som föddes exakt 9 månader efter bröllopet, 1 februari 1968.2011 blev Elvis stämd av Lisa Johansen som krävde skadestånd för ärekränkning då Presley familjen uteblev med erkännande. Ungefär 130 miljoner dollar krävdes och ska ha gjort DNA test som ska bevisa att hon är den verkliga Lisa-Marie Presley. Detta är mycket intressant och i USA säger de att hon inte är Elvis verkliga dotter.

Elvis bortgång

George Nichopoulos var Elvis personliga läkare och han skrev ut en enormt stor mängd tabletter till Elvis bara någon månad innan Elvis bortgång. Elvis hittades på golvet i badrummet som låg i sina egna spyor, men dödsorsaken förklarades som en hjärtattack. George miste sin läkarlicens när detta kom ut då han gick över sina befogenheter. Utåt sett så levde Elvis ett glamouröst och underbart liv, men det var inte så bakom ridån. Mycket motgångar, hemligheter och så. Elvis var kraftigt överviktig och även om källor inte kan enas om vikten så är de överens om detta. De säger att han vägde 120kg medans andra uppgifter säger att han vägde 160kg. Så hur som helst så var han betydligt överviktig.

Diskografi

Elvis har sålt över en miljard skivor och alla album samlas inte här, men jag nämner några.

Elvis Presley – 1956 – av sig själv.

Elvis – 1956

Loving you – 1957

Elvis’ Christmas Album – 1957

King Creole – 1958

Detta var allt vi hade om Elvis denna gång. Återkom igen för att se vem vår nästa artist blir.